top of page

Vegan gravy

Väga maitseküllane kaste, mis sobib ideaalselt jõuluprae kõrvale suitsuste vorstide, kartulite või köögiviljadega. Kaste säilib külmkapis mitu päeva, ehk võid selle juba enne jõulumöllu valmis teha ja õigel päeval lihtsalt soojendada.


500 ml kastme jaoks vajad:

5 suurt šampinjoni

2 spl kuumakindlat õli

2 sibulat

1 keskmine porru

3 küüslaugu küünt

3 porgandit

3 loorberilehte

1 tl kuivatataud rosmariini

2 sellerivart

2-4 spl nisujahu

0,5 dl sojakastet/tamarit

750 ml vett



Hea kastme saladus on kõrgel kuumusel pruunistatud köögiviljad- nii annavad need oma maitse hästi välja. Haki köögiviljad lohakalt nii, et nendel oleks võimalikult palju pinda pruunistamiseks. Prae kuumakindlas õlis šampinjonid kuni need on pruunikad. Lisa sibul, küüslauk ja porru ning prae kuni need on samuti pruunikad.


Nüüd lisa porgand, loorber ja rosmariin ning prae umbes 5 minutit. Viimasena lisa nende sekka ka seller. Kuumuta veel paar minutit ning puista kõik köögiviljad jahuga üle. Sega umbes minut ja lisa sojakaste ning vesi. Keeda 10-15 minutit ja seejärel nõruta metallist kuumakindlal sõelal ja pressi kogu kaste köögiviljadest välja. Maitse ja lisa soovi korral soola. Kastme tegemisest alles jäänud köögiviljad võid samuti ära süüa, kuid peale kastme nõrutamist ei näe need just kõige ilusamad välja. Siiski korjan alati välja porgandid ja serveerin need näiteks kartuli ja just valminud kastmega.

bottom of page